Het Oosterpark

oosterparkHet Oosterpark in een wijk op stand
In Amsterdam-Oost is een park te vinden in Engelse stijl. Ongeveer 12 hectare aan groen en ruimte. Dit is het Oosterpark, gelegen in de Oosterparkbuurt. Meer dan 220 jaar geleden legde de Amsterdamse gemeente dit park aan, wat meteen het eerste echt grote park was, groter dan bijvoorbeeld het Vondelpark en het Sarphatipark.

Toen de negentiende eeuw ten einde liep, werd in Amsterdam Oost de Oosterparkbuurt aangelegd. Deze uitbreiding van het oostelijke deel van de hoofdstad werd in 1876 door stedenbouwkundige J. Kalff getekend. Het idee was een ‘wijk op stand’. Maar dat werd steeds uitgesteld, omdat er bezuinigd werd op het bouwbudget. Dat neemt niet weg dat in die tijd een paar grote huizen werden gerealiseerd. Lange tijd woonden er joden en katholieken in de wijk. Tot tijdens de tweede wereldoorlog veel joden uit hun huizen werden gezet. De gebouwen werden geplunderd en in brand gestoken. In de jaren ’70 werden op deze plekken ruimere woningen gebouwd en werd het toch nog de buurt die de gemeente oorspronkelijk op het oog had: een wijk op stand.

Tien jaar na de tekeningen van Kalff werd begonnen met de aanleg van het Oosterpark zelf. In 1891 was het zover; het park was af. Het park is in een zogenaamde Engelse landbouwstijl en werd ontworpen door Leonard Antonij Springer. Er is veel groen en er loopt een slingerende vijver doorheen, waarin een eilandje ligt.

Sinds 2013 wordt er gewerkt aan de noordzijde van het park. De bedoeling is dat de gebouwen daar aansluiten op het Oosterpark. Dit wil de gemeente al sinds de aanleg van het park, maar steeds was er sprake van geldgebrek. Door betrekking van het noordelijke deel, komen onder anderen het Koninklijk Instituut voor de Tropen en de Universiteit van Amsterdam aan het park te liggen. Daarmee wordt ook de oppervlakte van het park groter. Dit project moet tussen 2013 en 2020 worden gerealiseerd.