‘Kabinet moet sorry zeggen voor slavernij’

05/04/2013 at 07:57 ,

Het kabinet – en bij voorkeur koning Willem-Alexander – moet op 1 juli excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden. Dat vindt in ieder geval PvdA-lid Tjeerd Herrema. Op die datum is in het Amsterdamse Oosterpark de nationale herdenking. “Het kost Nederland moeite zijn rol in het mensonterende slavernijverleden te erkennen”, zegt Herrema. “De herdenking is mijns inziens een ideale gelegenheid om volmondig excuus te maken en een volgende stap te zetten in de verwerking van dat verleden.”

In 2001 betuigde voormalig bewindsman Roger van Boxtel namens de regering al spijt op een VN-conferentie, maar die excuses noemt Herrema ‘te mager’. Tijdens de spijtbetuiging sprak Van Boxtel van ‘diepe spijt, neigend naar berouw’.

Stadsdeelvoorzitter Herrema vindt de herdenking een mooi moment om een streep te zetten onder het verleden. “Niet als afsluiting, maar als startpunt voor een nieuw perspectief. Mensenhandel en onderdrukking zijn ook van deze tijd, net als de uitsluiting van groepen mensen op de arbeidsmarkt. Dat zou ook een zorg moeten zijn van witte Nederlanders.”

Ongeveer 450.000 slaven werden tussen de zeventiende en negentiende eeuw door Nederland verhandeld en verscheept. Officieel werd de slavernij in 1863 afgeschaft.