Monumenten van het Oosterpark

01/02/2013 at 07:51 ,

Het Oosterpark is een cultureel park. Er zijn vaak evenementen, maar je kunt er ook gewoon rustig wandelen of zitten. Door het park staan beelden verspreid van kunstenaars die daar vaak met een reden staan. Enkele van deze beelden die het bezoeken waard zijn.

bokkenrijderGerrit Bolhuis maakte in 1957 het beeld De Bokkenrijder. Het is een bronzen beeld van een jongen die op een bok zit, op zo’n manier dat achterop plaats is voor andere kinderen.

spelende kinderenIn hetzelfde jaar als De Bokkenrijder, verscheen een beeld dat door Katinka van Rood-Limpers werd gemaakt in het park. Deze heet Spelende kinderen. Zoals de naam doet vermoeden zijn een jonge en meisje die spelen te zien. Het meisje zit op de rug van de jongen, die rondrent. Het beeld is van brons en staat op een hoge stenen sokkel.

titaantjesTien jaar na het overlijden van de Nederlandse schrijver Jan Grönloh verscheen in 1971 het beeld Titaantjes. Deze werd vervaardigd door Hans Baayens en draagt dezelfde naam als het boek dat Grönloh onder zijn pseudoniem Nescio schreef. De schrijver woonde een groot deel van zijn leven in de buurt van het Oosterpark. Op het beeld staan de drie titaantjes: Koekebakker, Hoyer en Bavink, hangend op een bankje.

spreeksteenNaar aanleiding van de moord op Theo van Gogh is er op 5 mei 2005 een spreeksteen in het Oosterpark geplaatst. Elke zondagmiddag wordt er het vrije woord gevierd. Het is de Nederlandse variant op de Speaker’s Corner in het Hyde Park in Londen.